регистрирай се за програмата за отслабване
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ

Видове диети и ефекта им върху човешкото тялоВероятно знаете, че съществуват най-различни видове диети. Като казвам различни имам на предвид няколко неща. Една диета може да бъде за отслабване, предназначена за спортисти, специално за хора с определени здравословни проблеми, или дори за напълняване. Най-често, когато чуем думата диета се сещаме за такава за отслабване. Ето защо тук ще разгледаме именно видовете диети за отслабване, както и какъв е ефектът на всяка от тях, върху човешкото тяло.

Нека започнем с монодиетите – те представляват хранителен режим, който е с продължителност няколко дни, през които се приема само един вид храна. Тези диети са по-кратки като срокове, тъй като приемането на само една определена храна, води организма до дефицит на някои основни хранителни вещества, което пък може да предизвика депресивни състояния. Такава диета може да се направи с всякакъв вид храна, и винаги ще има резултат, но в зависимост от свойствата на храната, скоростта на отслабването е различна. Резултатите от една такава диета са бързи, но нетрайни. При монодиетите няма ограничение в това, колко пъти да се храните – може да ядете от избраната храна винаги когато сте гладни, без ограничение в количеството, но храносмилането на всяка друга храна, прекомерно се забавя.

Освен монодиетите, които са бързи, има и диети, чиято продължителност може да бъде от няколко дни до няколко месеца. Тези диети обикновено по-бавно дават резултат, но за сметка на това предотвратяват така нареченият „йо-йо” ефект. Все пак всичко зависи от захранването, което ще направите след края на диетата, но в повечето дългосрочни диети, през последните няколко дни са включени именно такива режими за захранване, което както казах, не води до възвръщане на свалените килограми. Такава диети има много – достатъчно е само да потърсите, и със сигурност ще намерите подходящата за Вас. При дългосрочните диети резултатът идва бавно, но пък самите хранителни режими са по-здравословни и разнообразни, и една такава диета не би имала отрицателни ефекти върху здравословното Ви състояние.

Често срещани напоследък са и диетите на звездите – известни личности (актриси, певици и т.н.), споделят в медийното пространство как отслабват, как поддържат тялото си във форма и т.н. Такива диети също има много. Те обикновено са съчетали в себе си разнообразни храни, което не води до дефицит на някои вещества в организма. За ефекта на тези диети върху човешкото тяло не можем да кажем нищо, тъй като всяка от тях е различна и съответно ефекта от нея е различен.

Разделно хранене е режим на хранене, в който се говори за това, кои хранителни вещества могат да бъдат комбинирани и кои не. В наши дни обаче, или поне така са ми разказвали хора, които са отслабнали по този начин, разделното хранене се използва като метод за отслабване, а рецептата е проста – днес консумирате само месо, утре само зеленчуци, в други ден само ориз и т.н. – всеки ден ядене различни неща, но в рамките на един ден приемате само една и съща храна. Отслабването по този начин е бавно, но сигурно. При разделното хранене няма недостиг на определени хранителни вещества , нито пък пренаситеност на други такива, което не би предразположило организма Ви към определени заболявания, тъй като храната може да бъде изключително разнообразна – такава, каквато пожелаете.

Независимо каква диета ще предпочетете, е важно да прецените дали тя няма да увреди здравето Ви. Ако не може сами да прецените, може да се посъветвате с диетолог, или дори с личния си лекар, а той ще Ви каже дали може да прилагате избраната диета без притеснения, или не.

За да подберете правилната за Вас диета, консултирайте се със специалисти!